Empty image
На 30.08.2021 година со почеток од 14.00 часот Бизнис Центарот при Центарот за развој на Југоисточниот плански регион заедно со Фонд за иновации и технолошки развој за компаниите од Југоисточниот регион одржаа онлајн презентација наменета за презентирање на условите за финансирање под инструментот за поддршка „Кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации“.
 
За време на презентацијата беа разјаснети условите и начинот за аплицирање, целта на поддршката на овој повик, какви трошоци можат да се финансираат, одговорната комисија која ги прегледува и оценува проектите, времетраењето на проектот и слично.
 
Заинтересираните компании од Југоисточниот плански регион за информирање за овој инструмент за поддршка беа онлајн приклучени, а по извршената презентација за условите за аплицирање поставуваа прашања кои беа директно одговорени од страна на претставниците на Фондот за иновации и технолошки развој.
 
Компаниите можат да аплицираат на овој јавен повик електронски заклучно до 15.10.2021 година.
 
Целата документација заедно со правила за пријавување се достапни на следниот линк: https://fitr.mk/komercijalizacija2021/
Empty image
Бизнис Центарот при Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во рамките на Ваучерската шема за давање стручна помош овозможува БЕСПЛАТНА МЕНТОРСКА ПОДДРШКА за сите фирми кои се заинтересирани да аплицираат преку новиот повик објавен од страна на ФИТР за инструментот за поддршка - Кoфинансирани грантови за комерцијализација на иновации.
 
Преку пополнување на апликацијата фирмите од Југоисточниот регион се стекнуваат со право за добивање на менторска поддршка, а поради ограничен износ на средства, редоследот на корисниците на менторската поддршка ќе се определува по принципот „прв пријавен-прв услужен“.
 
 Линк за аплицирање за добивање менторска поддршка: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSeco8W5cpqWKW.../viewform
Empty image
Се покануваат сите компании да се пријават на инфо сесија на која ќе се презентираат условите за аплицирање на отворениот јавен повик за инструментот за поддршка - Кoфинансирани грантови за комерцијализација на иновации.
 
Инфо сесијата ќе се одржи на 30.08.2021 година (Понеделник) во 14:00 часот, на апликацијата ЗООМ на:
 
Сите информации поврзани со јавниот повик се достапни на следниот линк:https://fitr.mk/komercijalizacija2021/
 
Ве молиме Вашето присуство потврдете го со внесување на Вашите податоци во табелата на следниот линк: https://docs.google.com/.../1pc7IsdTBkDavS4I59KwV.../edit.
На 20.05.2021 година со почеток од 11.00 часот Бизнис Центарот при Центарот за развој на Југоисточниот плански регион заедно со Фонд за иновации и технолошки развој за компаниите од Југоисточниот и Источниот регион одржаа онлајн презентација наменета за презентирање на условите за финансирање под инструментот за поддршка „Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт-ап и спин оф“.
 

Бизнис Центарот во рамките на Ваучерската шема за давање стручна помош овозможува БЕСПЛАТНА МЕНТОРСКА ПОДДРШКА за сите фирми кои сакаат да аплицираат повикот на ФИТР за Кoфинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт-ап и спин-оф  
 

ФИТР објавува нов јавен повик со важни новитети: Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт-ап и спин-оф – СТАРТАПУВАЈ 3.

 

На 05.03.2021 година со почеток од 11.00 часот Бизнис Центарот при Центар за развој на Југоисточниот плански регион заедно со Фонд за иновации и технолошки развој за компаниите од Југоисточниот регион одржаа онлајн презентација наменета за активниот повик за Кoфинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст

Бизнис Центарот при Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во рамките на Ваучерската шема за давање стручна помош овозможува БЕСПЛАТНА МЕНТОРСКА ПОДДРШКА за сите фирми и Приватни здравствени установи (ПЗУ) кои се заинтересирани да аплицираат преку новиот повик објавен од страна на ФИТР за Кoфинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст достапен на следниов линк: https://fitr.mk/zabrzan-ekonomski-rast/.

Бизнис Центарот кој е формиран во рамки на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион и функционира како регионална канцеларија која нуди поддршка на приватниот сектор, во иднина ќе ја интензивира соработка со Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), со тоа што ќе ги информира потенцијалните корисници за сите јавни повици на Фондот и ќе обезбедува техничка поддршка на потенцијалните апликанти од Југоисточниот плански регион.

Empty image

Со оваа програма се уредува намената на средствата за конкурентност, иновации и претприемништво во вкупен износ од 68.800.000,00 за поддршка на претпријатија и занаетчии

Во рамките на проектот „Создавање на услови за поголема социјална инклузија на лицата со посебни потреби во Југоисточниот плански регион“ финансиран од Министерството за локална самоуправа и Швајцарската Агенција за развој и соработка се одржа серија на обуки за работно оспособување и за учење на правилата за спортската параолимписка дисциплина „Бочија“ во 4 Дневни Центри за лица со попреченост во Југоисточниот плански регион.

Empty image

Почитувани,

Ве известуваме дека оваа веб страница има креирано електронска база на мали и средни прептријатија како и институции кои нудат поддршка за МСП и за таа цел Ве охрабруваме и повикуваме да ги запишете Вашите податоци со цел да бидете дел од регионалната електронска база.

Линк до базата : https://www.investinseregion.mk/index.php/mk/biznis-infrastruktura/baza-kompanii

Доколку наидете на било каков проблем слободно контактирајте не.

Остануваме со почит за понатамошна соработка,

 

Вашиот Регионален Бизнис Центар
Булевар Маршал Тито 1-1, Струмица

Денес, 13 февруари 2020 година, Центарот за развој на Југоисточниот плански регион на две локации ги промовираше Проектите: Заеднички работен простор – средство за зајакнување на соработката со бизнис секторот и Агрометеоролошки станици за заштита на земјоделските култури и животната средина, реализирани со финансиска поддршка од Швајцарската Агенција за развој и соработка и Министерството за локална самоуправа.

Регионалниот бизнис центар при Центарот за развој на ЈИПР на 23.01.2020 година во канцелариите на Центарот организираше работилница за идентификација на иновативни идеи во рамки на Грантова шема за иновативни проекти на Регионалните бизнис центри за 2020 година.

Empty image

Во рамките на проектот „Акцелератор на знаење на МСП – МЕКА“ имплементиран од страна на Фондацијата за локален развој и развој на информатички технологии – ФЛОРИТ – Гевгелија и Организација на жени – Штип, беше доделена опрема за извршување на активностите на Регионалниот Бизнис Центар при Центарот за развој на Југоисточниот плански регион.

За време на одбележувањето на Денот на ослободувањето на општина Дојран, на ден 05.11.2019 година, Градоначалникот на општина Дојран Г-н Анго Ангов додели Благодарница за придонес и помагање во развојот на економскиот локален развој на Раководителот на Центарот за развој за Југоисточниот плански регион Г-а Жулиета Ѓуркова.

Во организација на Министерството за локална самоуправа во хотел „Мериот“, Скопје од страна на претставници на Центрите за развој на планските региони беа презентирани одобрените проекти преку Грантовата шема за инвестициски и Грантовата шема за иновативни проекти овозможени преку проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, кој го имплементираат Министерството за локална самоуправа и Кабинетот на Заменик на претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања и координација на економски ресори, а со поддршка од Швајцарската агенција за развој и соработка.

Empty image

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ
преку Инструментот за поддршка – Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап" и „спин-оф"

 

Empty image

Владата на Република Македонија е посветена на економскиот раст и развој во земјата. Во таа насока креирани се мерки за поддршка на стопанството, именувани како „План за економски раст", поделени во три столба, чија главна цел е да се поттикнат инвестициите, технолошкиот развој и да се подигне конкурентноста на македонските компании.

На 30.05.2018 година во просториите на Дом на АРМ во Струмица пред претставници од бизнис секторот од Југоисточниот плански регион беше претставен актуелниот јавен повик за кофинансирање на предлог проекти за мали и средни претпријатија. Повеќе...

Empty image

Фондот за иновации и технолошки развој на 28.04.2018 година објави Јавен повик за поднесување на предлог проекти за финансиска поддршка. Повеќе...